Martta-nukke historiaa helmi-maaliskuun Pelle nukesta

Sota-aika vaikutti Martta-nukke tuotantoon

Ensimmäinen maailmansota katkaisi ulkomaisen tuonnin vuonna 1914  Pian loppuivat saksalaiset nukenpäät, ja Martat alkoivat kiivaasti kehittää korvaavia vaihtoehtoja.

Materiaalipula vaivasi monella sektorilla. Oli puutetta mm. kipsistä ja sementistä, hiusaineista, kankaista ym. Onneksi Turun kaakelitehtaalta onnistuttiin saamaan sekä kipsiä että sementtiä. Peruukkien mohair korvattiin Tampereelta tuodulla pellavalla ja Turun köysitehtaalta saadulla manillalla.

Vuonna 1915 apuun tuli maalari- »mestari Henrik Emil Nurmi, jonka kehittämästä kipsi-paperi- massasta saattoi valmistaa kauniita ja kestäviä nukenpäitä. Martoilla oli Nurmen tuotteen yksinmyynti- ja –valmistusoikeus.

Korkea tuontitulli suojasi kotimaista Martta-nukke teollisuutta

Turun nukketeollisuutta suojasi ulkomaisen tavaran korkea tulli. Tullimuurin turvin nukentekijät elivät nopeaa nousukautta. Vuonna 1918 Martta-nukketeollisuutta palveli 112 henkeä.

Nukketeollisuus hiljeni toisen maailmansodan vuoksi. Rauhanteon jälkeen tilauksia tuli ennätysmäärä, mutta jo1941 alkanut raaka-aine pula jatkui vielä pitkään rauhan aikanakin.

Valmistusvaikeudet jatkuivat; vernissa oli loppunut ja kansanhuoltoministeriö ryhtyi 1943 säännöstelemään leikkikalujen valmistusta. Kansanhuoltoministeriö eväsi kaikki Nukketeollisuuden ostoluvat, Ministeriö määräsi hinnat ja mallit oli toimitettava ministeriölle. Tuonti tyrehtyi.

3. Sota-ajan vaikutukset

  • Vuonna 1944 nukketeollisuus sai luvan edelleen valmistaa nukkeja, mutta vain paperikankaasta.
  • Onneksi syksyllä 1944 kansanhuoltoministeriö kumosi leikkikalujen valmistusta kieltävän määräyksen. Samalla vapautuivat nukkien hinnat.
  • Seurauksena oli, että myös uusia kotimaisia nukenvalmistajia kykeni aloittamaan toimintansa. Nukketeollisuus sai kilpailijoita mm. Kuninkaan tehtaan Orimattilaan vuonna 1947 (perustajat Anton Kuningas ja Paavo Terhiaho) ja Jokilammille Herralan tehtaan.
  • Vaikeata oli vielä sodan jälkeenkin, sillä materiaalipula jatkui.
  • Nukketeollisuus piti siihenastista vaikeimpana toimintavuotena vuotta 1947. Tekstiilituotteita oli lähes mahdotonta saada. Ostoluvilla pystyttiin hankkimaan jonkin verran kangasta, mutta ei tarpeeksi.
  •  Kangasta saatiin lahjoituksina myös Ruotsista ja Amerikasta.
  • Joten sitkeästi jatkettiin edelleen sitä kulttuurityötä paikkakunnalla, joka kohottaa vähävaraisten kotien aineellista ja henkistä tasoa.

Helmi-maaliskuun nukke

Helmi-maaliskuun nukke on Martta-poikanukke Pelle. Pelle on puettu hyvin erilaisiin vaatteisiin. Nukke esiintyy poliisin, sotilaan ja husaarin puvussa, vauvana ja leikkiasuissa. Alkuperäisellä nukella kangasvartalo oli maalattu öljyväreillä, siksi vartalo näytti ”nahkamaiselta”. Öljyvärimaalaus teki vartalosta likaa hylkivän ja helposti puhdistettavan, leikittävämmän. Pelle-nuken vartalon malli on erittäin monimutkainen, monesta eri liuskasta ommeltu vartalokokonaisuus. Jalatkin koostuvat seitsemästä eri kappaleesta.

Pää massaa. Kädet useimmiten massaa, mutta nukkea löytyy myös kangaskäsillä. Kopio saksalaisesta Gebruder Heubach-tehtaan 8-luonnenukesta. Tehdas sijaistsi Saksassa, Thuringenin alueella. Nuken takana leima G.H. Saksalaisesta nukesta kopioitu Pelle-poika löytyy jo Marttojen varhaisimmasta tuotannosta, poliisiksi puettuna vuonna 1918. Nuken pituus noin 47 cm. Tarjoushinta 50 euroa (norm. 59 euroa). Pelle-poika nuken voit tilata tästä!