Enemmän kuin nukke

Nukkekamari_isokuva

Nukkeja on kautta aikojen valmistettu mitä erilaisempiin tarkoituksiin, uskontoihin liittyvistä rituaaleista lähtien. Ikää nukeilla on varmaan yhtä paljon kuin ihmiskunnallakin. Nuket ja nukkeleikit ovat saaneet vuosisatojen kuluessa moninaisia muotoja. Sätkynukke oli  1700-luvun Ranskassa kaikkein suosituin. Isonenäinen Kasper-veitikka on hauskuuttanut sekä aikuisia että lapsia yli kaksisataa vuotta. Nukke on myös ollut pelkkänä koriste-esineenä. Hellyttävimmillään se on jouluseimen pieni Jeesus-lapsi, jota ilman italialaislapsen joulu ei olisi oikea joulu. Jo vuosisatoja nukke on esitellyt viimeisimmät muotiuutuudet mallinukkena ja salonkinukkena.Nukeista osa on aina ollut itse tehtyjä. Nukeksi on kelvannut puukapula, jonka ympärille on puvuksi kietaistu vaatekappale tai kasvinlehti. Teollisesti nukkeja on valmistettu 1870-luvulta lähtien.

Kaupalliseen myyntiin tarkoitettujen nukkien valmistus alkoi Saksassa jo 1300-luvulla. Saksaan muodostui useita alueellisia keskuksia, joiden väestöstä suurin osa hankki elantonsa leluja valmistamalla. Aikojen kuluessa tuotanto vain kasvoi, laajeni ja muuttui lopulta käsiteollisuudesta tehdastuotannoksi. Vienti oli jo 1700-luvulla merkittävää, 1800-luvulla se kattoi koko Euroopan ja ulottui myös Yhdysvaltoihin. Tosiasia on, että kansainvälisellä lelualalla suomalainen nukke on aina näytellyt kovin vaatimatonta sivuosaa. Nuorikin se on toisten rinnalla, kun sillä on ikää vasta runsaat sata vuotta. Suomessa on ollut monenlaista pienimuotoista nukketeollisuutta jo ennen Martta-nukketeollisuutta. Turun Martat perustivat  Aurora Janssonin johdolla vuonna 1908 Turun Martta-Nukketeollisuuden  ja loivat siten lisäansiomahdollisuuden  kotiäideille. Vuonna 1918 Martta-Nukketeollisuus tarjosi työtä jo yli sadalle turkulaiselle kotiäidille! Turun Martta-Nukketeollisuudesta muodostui maahamme tunnetuin ja kaikkein pisimpään keskeytyksettä toiminut nukkien valmistaja.

Suomalaisia nukkeja tehdään tänäkin päivänä tehdastuotantona, kodeissa ja kursseilla. Aikanaan myös nämä nuket tulevat kertomaan uusille sukupolville, ei yksin siitä minkälaisilla nukeilla kulloinkin on leikitty, vaan olemaan osana aikansa historiaa ja kulttuuria.

Kauan eläköön Martta-Nukke!
Nukketerveisin
Teija